RESEPI

RESEPI MUFFIN

Bahan-Bahan

1 ½ cwn tepung
½ cwn gula icing
2 sudu kecil baking powder
Secubit garam
1 biji telor
½ cwn susu dutch lady putih
¼ cwn minyak jagung

Optional

Chocolate / koko / apa-apa sahaja yang kita suka. Kena campur dalam bahan-bahan kering


Cara-Cara

1. Campurkan bahan-bahan basah dalam mangkuk
2. Kemudian masukkan semua bahan-bahan kering
3. Kacau perlahan seperti godak cekodok
4. Masukkan ke dalam acuan atau cup
5. Bakar selama 20 minit dengan kepanasan 1800C


KEK LAPIS ASAM MANIS


A. 1 CAWAN PLANTA
B. ½ CAWAN GULA HALUS
C. 5 BIJI TELOR
D. ½ CAWAN SUSU PEKAT MANIS
E. 2 CAWAN BISKUT MMARRIE (DIMESIN)
F. 1 CAMCA BESAR BAKING POWDER
G. 1 CAMCA TEH ESEN VANILLA
H. 10 PEKET ASAM


ATURAN

A + B PUKUL SAMPAI KEMBANG
+ C
+ D
+ E
+ F
+ G
BAHAGI ADUNAN KEPADA 2
1 HIJAU
1 KUNING
DIDIHKAN AIR + LOYANG
MULA-MULA KUNING
ASAM
HIJAU

KEK LUMUT

A. 10 BIJI TELOR
B. 1 TIN MENTEGA CAP TONG 454 GM
C. 1 TIN GULA HALUS (CASTOR)
D. 1 TIN TEPUNG GANDUM
E. 1 BOTOL KECIL HORLIKS
F. 1 TIN KAYA (RM 2.50)
G. 1 TIN SUSU PEKAT MANIS (TIN KECIL)
H. 1 SUDU MAKAN BAKING POWDER
I. 1 BOTOL KECIL PEWARNA HIJAU (SERBUK)


ATURAN

B + C PUKUL SAMPAI KEMBANG
MASUKKAN A SATU PERSATU DAN KACAU HINGGA SEBATI
MASUKKAN F
MASUKKAN E
MASUKKAN G
MASUKKAN D + H
AKHIR SEKALI MASUKKAN I
MASUKKAN KE DALAM LOYANG DAN TUTUP LOYANG DENGAN PLASTIK AGAR WAP AIR TIDAK MASUK KE ADALAM LOYANG
KUKUS SELAMA 4 JAM


PIZZA

Bahan A
2 sudu teh mauripan(yis segera)
½ sudu teh gula pasir
170ml air suam ( lbh kurang ¾ mug)

Bahan B
2 cawan tepung gandum (cawan kaca yg ada piring tu..)
¼ cawan minyak masak
½ sudu teh garam

- Cheese utk topping (blh beli 'piza topping ' kat giant or grated mozarella chesse..mhl ckt lah, tp guna pun x byk, skali beli blh buat byk kali)

CARA-CARA:

1. campur semua bhn A, kacau sampai larut..biar kan, nti nmpk buih2 kecil naik
kepermukaan menandakan mauripan sedang mengemukkan dirinya..hehe..

2. Campur semua bahan B, kacau rata. tgk campuran mauripan td dah byk
buih, tuang dlm campuran bhn B...
Gaul rata sampai jd doh lembut yang melekat2...guna sudu pun blh, Tidak perlu guna tangan.
Leperkan pada acuan.
Jika melekat2 celup jari kat tepung
Leper kan doh td kat acuan..so tgn kita x la mlekat sesgt...
biarkan doh yg telah dileperkan seketika sementara kita g masak inti..


INTI

3. sebeno nya inti tu suka hati kita nk boh inti ape..sadin blh, sosej blh..button mushroom, nenas, tomato..mcm2 la..suka hati..sy sllu guna minced meat
tumis bawang yg dah diracik, masukkan minced meat..hancur2 kan..masak sehingga air dgg tu kering..then masukkan sos cili( ape2 brand ler)kacau2 sampai rata..dah siap..to make more spicy..blh tmbh pepper

tengok smula kulit piza td..npk mcm dah naik kan...so blh la tabur inti kat atas dia....klu nk pedas sapu la sos cili dulu, baru ltk inti...then tabur chees..bkr 200C
dal 5-10min...